Munkában a diákok - kompromisszum nélküli segítség

ZalaEgerszeG, 2014. október 14.

A magyar katolikus, református és evangélikus egyházak szervezésében október 9–11. között, 72 órás, önkéntes feladatokra várták a fiatalokat. A kompromisszumnélküliség abban nyilvánult meg, hogy előre nem tudták, milyen munka lesz a részük, mire vállalkoznak.
Az ország 330 pontján, közel 8000 ifjú vett részt az akcióban. Zalaegerszeg és környékén a botfai Hüvös-kastélynál, illetve a csatári templomnál, ezenkívül Nagykanizsán, Alsópáhokon és Letenyén valósult meg az idén, a 6 éves múltú projekt. Dr. Illyés Zoltán, a botfai Mindszenty Ifjúsági Ház (Hüvös-kastély) vezetője elmondta, a Mindszenty-iskolából érkezett hozzájuk 25 nyolcadikos tanuló, illetve segítő középiskolások, egyetemista és néhány felnőtt. Olyan felújítási munkákat kaptak a diákok, melyek egyébként is esedékesek lettek volna. Így kerítésfestés, virágládák állagmegóvása, tanösvény előkészítéséhez nyomvonal-kijelölés, bokorsor megduplázása, illetve a programmal egy időben zajló fotókiállítás előkészítő munkái.
– Első alkalommal csatlakoztak zalaegerszegiek ehhez az akcióhoz. Ez nem azonos a középiskolában előírt közösségi munkával. A célja az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, milyen sok katolikus fiatal van, s eloszlassuk a róluk kialakult téves sztereotípiákat, életvidám oldalukat, segítőkészségüket megmutatva. A munkát egy kis éjszakai túrával kapcsoltuk össze, hogy szórakozás is legyen a feladatok mellett, illetve érdekes információkkal gazdagodhattak a tanulók a fotókiállítás képaláírásainak elkészítésében való közreműködéskor. Csatárban pedig a 71. számú Zrínyi Miklós Cserkészcsapat dolgozott a templom és a parókia épületénél – mondta Illyés Zoltán.