Erdei iskola a kastélyban

ZalaEgerszeg újság, 2007. május

Közösségi színhely Botfán

Czebeiné Nemes Bernadett, a Civil Életért Egyesület elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat néhány hónapja pályázatot írt ki a megüresedett kastély közösségi célú hasznosítására. Az egyesület és az alapítvány elképzeléseit támogatta a közgyűlés, így egy évre a két szervezet veheti birtokba az épületet.

A kastélyban folyamatosan működne ifjúsági klub, könyvtárral, internet-szobával és konditeremmel. Mindez elsősorban a környékbeli - botfai, baki, csatári, bocföldei - fiatalokat szolgálná ki. Csakúgy, mint az információs pontként szolgáló ifjúsági iroda. A tervek között szerepel, hogy pályázati pénzből kulturális rendezvényeket is szerveznek, ami már tágabb közönséget szólítana meg. A kastély pincéje kiválóan alkalmas koncertteremnek, s az elképzelések szerint itt működne egy fedett íjászpálya is, ami egyedülálló lenne a városban. Az emeleti helyiségek között van lakó- és fürdőszoba, így a ház ifjúsági szállóként is működhet. Az ebből befolyó összeget a kastély fenntartására és a programok szervezésére fordítanák vissza.

Az elnök fontosnak érzi, hogy olyan egyedi tartalommal töltsék meg a helyet, ami vonzerőt jelent a távolabb élők számára is.
Sziráki István, a Mindszenty Iskoláért Alapítvány tagja szerint a botfai épület hasznosítása kiváló lehetőség az iskola és a kistérség tanulóinak számára. A mindszentysek havonta egy hetet tölthetnek ingyen a kastélyban, így a ház afféle erdei iskolaként is üzemelne. A közösségi és oktatási funkción túl a kistérségi szerep sem elhanyagolható. A jövőben több települési iskola bezárása várható, ám egy ilyen színhely segíthet megőrizni a tanítók "lámpás szerepét". Kiépíthető általa egy szabadidő-szervező hálózat, mely számít a pedagógusok munkájára. Sziráki István úgy látja, ha ez a projekt a következő egy évben beválik, akkor a botfai kastély egyfajta módszertani központtá is kinőheti magát, ami meghatározó szerepet töltene be a Zalaegerszeg környéki és a Válicka Völgye Kistérségi Társulás körzetében.

(Zala-Lap Kft.)