Kézművesség és lovagi kultúra

ZalaEgerszeG újság, 2011. április 12.

A Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület szervezésében több hónapja zajlanak a „Világfa művészeti, hagyományőrző és természetvédelmi programok". Az egyesület a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán szerepelt sikeresen, így tíz iskola számára tudnak tanórán kívüli programokat biztosítani.

Az elmúlt héten a zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola diákjai vehettek részt izgalmas foglalkozásokon a botfai Mindszenty Ifjúsági Házban.

Horváth Rita projektmenedzser elmondta: a TÁMOP-pályázat egyik fő eleme a Világfa témanap. A háromnapos programsorozatra öt iskolával kötöttek szerződést. A hagyományőrző napok keretében a gyerekek a történelemóráktól eltérő módon, játékos formában, tapasztalati úton nyernek betekintést a magyarság egykori életébe, szokásaiba. Gyakorlati ismereteket szerezhetnek a kézművesség, a népzene, a tánc és a régi magyar harcművészetek íjászat, baranta, középkori lovagi fegyverek) terén.

A témanapsorozat első foglalkozásán a kézművességgel, a másodikon a harcművészetekkel, a harmadik napon pedig a néptánccal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

A botfai ifjúsági házban az első két tevékenységkörhöz tartozó programokon vehettek részt a gyerekek. A délután során agyagoztak, gyöngyöt fűztek, nemezeltek, bábokat készítettek, az udvaron pedig mindenki kipróbálhatta fizikai erejét és ügyességét. Csillag Vilmos segítségével betekintést nyerhettek a rovásírás rejtelmeibe is.

A foglalkozásokon a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület munkáját több partnerszervezet, egyesület is segíti. A zalaegerszegi barantások az ősi magyar – pusztakezes – harcmodorral ismertették meg a diákokat. Az Ősi Tűz Egyesület interaktív középkori harcművészeti bemutatót tartott, a Sólyom Íjász Egyesület közreműködésével pedig a helyes íjhasználatot és a célba lövést sajátíthatták el a gyerekek.

Horváth Rita az eddigi tapasztalatok alapján úgy látja, hogy a diákok és a tanáraik fogékonyak ezekre a programokra. Nagy az érdeklődés a Világfa témanapok iránt, már híre ment az iskolák körében, s nagyon jók a visszajelzések is.

A foglalkozások minden esetben illeszkednek az iskolák pedagógiai programjához és a gyerekek életkori sajátosságaihoz, az itt megszerzett tudás és tapasztalat ezért ki tudja egészíteni az iskolai órák anyagát. A foglakozásokra buszokkal szállítják ki a résztvevőket Botfára, ahol a programokon túl a természetes környezet és a jó levegő és üdítő hatással van a fiatalokra.

A szervezők remélik, hogy a Világfa-programok segítségével a gyerekekben kialakul a hagyományok iránti tisztelet és azok megőrzése iránti igény.