A hosszú távú célok közt van a napenergia hasznosítása is

Zalai Hírlap 2015. június 23. (online és nyomtatásban is)

A botfai városrészben található Mindszenty Ifjúsági Ház a környezeti nevelés otthona, az tehát a minimum, hogy az intézmény maga is élen jár a mindennapi energiatakarékosságban.

Így gondolja ezt a házat vezető biológus, dr. Illyés Zoltán, aki a turistaszállóként is működő egykori Hüvös-kastélyban olyan apró praktikákat igyekszik terjeszteni, amiket a vendégek aztán otthon is "bevethetnek".
- Hosszú távra nagy álmaink vannak persze, napkollektorokról, az esővíz széleskörű felhasználásáról - mondta Illyés Zoltán. - Ehhez képest az első lépések kicsik, de valahol el kell kezdeni, egyelőre erre volt lehetőségünk. Az esővizet már régóta gyűjtjük, de megfelelő kezelés híján egyelőre csak öntözésre használjuk. Ugyanakkor a házban minden fényforrást lecseréltünk LED-es izzóra, amitől a villanyszámla jelentős csökkenését várjuk. A csapokra pedig különleges betétek kerültek. Ezek buborékosítják, és ezzel "dúsítják" a vizet, aminek nyomán kézmosáshoz, zuhanyzáshoz sokkal kevesebb is elég. (Varga Andor)