Környezettudatosság a kastélyban2019-ben új nyílászárókat kapott a kastély, ami nagyban segíti a korszerűsített kazánok által termelt meleg magtartását, jobb hasznosulását.

A 10 kW-os napelem rendszer segíti a kastély villamos energiájának helyben történő megtermelését. Világításra pedig a lehető legkevesebb energia használódik fel, ugyanis a teljes világítást LED fényforrások (többségében kellemes meleg fényűek) biztosítják.

A szelektív hulladékgyűjtést segítő és ösztönző kézi PET palack összenyomót és alumínium doboz prést helyeztünk el a földszinten.

Az esővíz egy részét az ifjúsági ház kertje felőli oldalon nagy hordókba gyűjtjük. Ezt a vizet a kert növényeinek locsolására használjuk.

A kert hátsó részén komposztáljuk a szerves hulladékokat és a kerti nyesedéket.

A kastély parkjában a füvet csak szakaszosan és bizonyos részeken csak ritkán vágjuk, így nem csak jelentős károsanyag csökkentést lehet elérni, hanem a kertben élő rovarok diverzitása is igen magas, ami sok madár megtelepedését teszi lehetővé.

Jelentős zajszennyezést okozó és nagy károsanyag kibocsájtó lombfújót nem használunk, a lombot csak minimális helyen, gereblyével húzzuk össze.

Semmit nem permetezünk a parkban, a fajta választással próbálunk védekezni a kártevők ellen. Ha mégis eluralkodnak a kártevők, akkor az elpusztult növényt másikkal pótoljuk (a "minden áron" történő növényápolás sokszor igen környezetszennyező lehet).

A házban rendszeresen szervezünk természetvédelmi és környezettudatosságra nevelő programokat.