Új ifjúsági ház Botfán

Bánfi Katalin, 2008. június 3.

A városi önkormányzat tulajdonának bérleti jogát a Mindszenty Iskoláért Alapítvány és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület nyerte el 2007-ben pályáztatás útján. A 10 millió forintos beruházást követően, melynek fedezetét az önkormányzat és a fent említett alapítvány fele-fele részben biztosította, ifjúsági és kulturális célokat szolgálhat a közel 800 négyzetméteres épület. A helybeli és környékbeli fiatalokat megcélzó világi és egyházi programok mellett turistacsoportokat (maximum 60 fő) is képesek fogadni az emeleti részen lévő 20 lakószobában.

A néhány hete már működő Mindszenty Ifjúsági Házat dr. Márffy Gyula veszprémi érsek szentelte fel. Az avatást megelőzően az érintett szervezetek képviselőinek részvételével kistérségi ifjúsági fórumot rendeztek az ismerkedés és közös tervezés jegyében. A műsorban felléptek a mindszentys diákok és a település hírnevét több mint 30 éve öregbítő citerazenekar.

Dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntője után Nagy Lajos, Botfa „helytörténésze” a kastély múltját ismertette a megjelentekkel. Czebeiné Nemes Bernadett, a civil egyesület elnöke és Barna Máté, a ház intézményvezetője elmondta, a nyár fele már betelt programokkal. Többek között napközis, kézműves és angol nyelvi tábort szerveznek a gyerekeknek, de lesz könnyűzenei program csakúgy, mint lelkigyakorlat.

Annak ellenére, hogy a ház reklámozása még csak most kezdődik, már számos hazai és külföldi csoport jelezte érdeklődését a szálláslehetőség iránt. Természetesen nem feledkeznek meg a falubeli embereket megcélzó programokról sem. A házban kapott helyet ez utóbbi felelőse, az Összefogás Botfáért Egyesület is.