A sport és a természetvédelem otthona is lesz a Botfai Sportcentrum

ZAOL (2018. február 25.)

Őshonos növények, kosárkötő fűz, pergola, bürü - néhány ajánlás a botfai sportcentrumot ölelő tér hasznosítására a múlt szombaton rendezett ötletbörzén elhangzottak közül.

A városrész civil szervezetei, jelesül az Összefogás Botfáért Egyesület, a Lakóterületi Sport Klub és a Polgárőr Egyesület a Mindszenty Ifjúsági Házzal karöltve pályázatot nyújtottak be a MOL és az Ökotárs Alapítvány Zöldövezet programjára, amelynek keretében a Várberki úti sportcentrum környezetét kívánják közösségi használatra alkalmasabbá tenni.

A pályázat első körén, amelyben felvázolták az elképzeléseiket, sikerrel túljutottak, a következő lépés, hogy bemutassák a végleges parkosítási tervet. A részletek kidolgozása érdekében az érintettek a helyszínen dugták össze a fejüket, hogy olyan környezetet alakítsanak ki, amelyben mindenki örömét leli.

A legfontosabbnak találtatott, hogy a leendő park gyermek- és családbarát legyen, valamint több célra is használhassák majd az emberek. A sportolás mellett egyik bázisa lehet például népszerű túráknak, helyet biztosíthat családi programoknak, terepe lehet a pihenésnek, de természetvédelmi előadások helyszínéül is szolgálhat.

A tervek szerint építenek egy növényekkel befuttatott jókora pergolát, mellette őshonos és szélfogó növényeket ültetnek. A kiépítendő edzőpálya és a Válicka-patak közé kosárkötő fűz bokrokat telepítenek, a vesszőit kézműves foglalkozások, oktatások keretében hasznosítják.

A Válicka mentét szemlélve Milics Tamásnak eszébe jutott, hogy kéne a patakra egy bürü, azaz egy egyszerű gyalogos híd, hogy könnyen át lehessen jutni a túlpartra a túrák során vagy akár egy elbitangolt labda után.