Zala kertészeti-borászati adottságaival ismerkednek

Zalai Hírlap, 2010. június 10.

Háromnapos szakmai tanácskozásra érkeztek megyénkbe a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének tagjai. A botfai Hűvös kastélyban rendezett konferenciával indult csütörtökön a program.

A szervezők nevében Mrakovics Miklósné (Zalaegerszegi Kertbarát Kör Egyesület) és Berkes József (Zalabaksai Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület) köszöntötte a résztvevőket, majd Tombi Lajos zalaegerszegi alpolgármester szólt a zalai emberek földhöz kötődéséről és a kertészetről, mint tipikusan zalai életformáról. Mint mondta, különleges város Zalaegerszeg, hiszen 10 ezer zártkert található a területén, nagy az élet tehát a hegyhátakon. Elhangzott: a 15. alkalommal megrendezett országos szakmai tanácskozás arra hivatott, hogy a mindennapi munkában hasznosítható gyakorlati tanácsokkal lássa el a kertbarátokat.

A botfai szakmai fórumon dr. Szent-Miklóssy Ferenc, az országos szövetség elnöke és dr. Pálfi Dénes kertészmérnök (a Zala megyei közgyűlés korábbi elnöke) is előadást tartott.

Pénteken a program (egerszegi városnézés után) Pórszombaton folytatódik, ahol Kovács Gyula erdész mutatja be Medes-hegyi ültetvényét, a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfákat. Alsószenterzsébeten Mihályka Gyula agrármérnök holland technológiájú intenzív gyümölcsösét keresik fel a kertbarátok, majd Zalabaksa, Lenti és Gutorfölde következik; utóbbi településen Fercsák Lászlóné és Fercsák László biokertészetét tekintik meg. Kehida után Zalaszentgrótra vezet az út, ahol Rába Szilárd szőlőbirtokos-borász ad szakmai ismertetést, és látja vendégül a résztvevőket.

Szombaton dr. Karamán József a Zalai Megyei MSZH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője tart előadást a növényvédelemben alkalmazott bio- és zöld technológiákról, ezután zárul a háromnapos program.

Tapasztalatcsere, hagyományőrzés
A zalai kertbarát mozgalom az 1960-as években kezdett kibontakozni, napjainkban pedig több településen is egyesületi keretek közt cserélik ki tapasztalataikat, és őrzik a hagyományokat a kertek szerelmesei. Népszerű események a megyei terménybemutató kiállítások, amiknek korábban az MMIK adott otthont. Utóda, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény szintén támogatja a kertbarátokat; a szervezetet Konczér Katalin igazgató képviseli a tanácskozáson.

Horváth A. Attila